فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 98، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آینده پژوهی رویکردهای پلیس در پیشگیری از سرقت های خشن خیابانی بر اساس مدل صلیب سناریو
    محمد همتی جوانمرد*، امیر حسین یاوری، ابراهیم داودی دهاقانی صفحات 0-0
    اطلاعات این مقاله دارای محدودیت دسترسی است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سرقت های خشن، عدم قطعیت، صلیب، سناریو
  • تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر بروز خشونت اجتماعی در استادیوم های فوتبال لیگ برتر ایران
    محمدحسین قربانی، احمد محمودی*، حسین عبدالله خانی صفحات 0-0
    زمینه و هدف
    خشونت در ورزش در داخل و خارج از زمین به عنوان یک معضل اجتماعی اصلی تلقی شده است. به همین دلیل در سالیان اخیر مفهوم خشونت اجتماعی در تحقیقات اهمیت بیشتری پیدا کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی بر بروز خشونت اجتماعی در استادیوم های فوتبال می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر استراتژی پژوهشی از نوع تحقیقات همبستگی با رویکرد مدل معادلات ساختاری بود که به صورت میدانی اجرا گردید. جامعه آماری تحقیق را کلیه هواداران ورزشی تشکیل می دادند. با توجه به رویکردهای تعیین حجم نمونه در مدل یابی معادلات ساختاری 220 نفر به عنوان نمونه تعیین شد که به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی برای طبقه بندی داده ها و در آمار استنباطی از آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون و مدل معادلات ساختاری در نرم افزار آموس و اس پی اس اس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین شبکه های اجتماعی مجازی و خشونت اجتماعی در استادیوم های فوتبال رابطه مثبت معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون و تحلیل مسیر نشان داد تاثیر اجتماعی و لذت درک شده بر خشونت اجتماعی در استادیوم های فوتبال تاثیر مثبت معناداری دارند. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که شبکه های اجتماعی مجازی اثر مثبت معناداری بر خشونت اجتماعی در استادیوم های فوتبال دارد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که آموزش و نظارت مناسبی در حوزه استفاده از شبکه های مجازی وجود ندارد؛ رفتارهای نامناسبی در شبکه های مجازی شکل می گیرد که برخی از این رفتارهای نامناسب در قالب خشونت اجتماعی هنگام تماشای ورزش در محیط های ورزشی بروز پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: خشونت اجتماعی، خشونت در ورزش، رفتار خشونت آمیز، شبکه های اجتماعی، استادیوم های فوتبال
  • مجید محمدولی، علی قنبری*، بهنام مدبری، سیدمحمد هاشمی صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    مطابق ماده 3  قانون پیشگیری از وقوع جرم (سال 1394)، تعیین قدرالسهم کلیه نقش های حقیقی و حقوقی، نقش به سزایی در پیشگیری از جرم سرقت دارد؛ هدف این پژوهش تدوین  راهبردهای پیشگیری از جرم سرقت با تکیه بر تسهیم نقش های حقیقی و حقوقی است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی، تحلیلی می باشد. جامعه آماری  تعداد 400 پرونده سرقت و بهره گیری از خبرگان حوزه پیشگیری از جرم است. نمونه انتخابی، تعداد 384 پرونده بود که نکات مهم آن توسط پرسش نامه محقق ساخته، توسط 40 نفر خبرگان مورد بررسی قرار گرفت. روایی آن صوری و محتوایی توسط 7 نفر از نخبگان، و پایایی آن با آلفای کرونباخ 79/0 شده و اولویت بندی راهبردها بر اساس روش تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس انجام شده است.

    یافته ها

    مهم ترین راهبردهای پیشگیری از جرم سرقت در شهر تهران  مبتنی بر معیارهای قانونی، علمی، وظیفه ای (ساختاری و ماهیتی) و مشارکتی نقش های حقیقی و حقوقی با محوریت پیشگیری اجتماعی، وضعی و کیفری شناخته شد. از نگاه خبرگان، نقش های حقیقی و حقوقی با قابلیت فعالیت پیشگیری اجتماعی در اولویت نخست، پیشگیری وضعی در جایگاه دوم و پیشگیری کیفری در جایگاه سوم اجرای راهبردهای پیشگیری از سرقت است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد میزان مشارکت سایر نقش ها (به خصوص شهروندان و سازمان های مردم نهاد) در امر پیشگیری از سرقت کم شده و مطالبه گری از دستگاه عدالت کیفری افزایش یافته است. در این راستا وزارت آموزش و پرورش، وزارت راه و شهرسازی و قوه قضاییه بیشترین نقش را در پیشگیری اجتماعی، وضعی و کیفری دارند.

    کلیدواژگان: سرقت، پیشگیری ازجرم، تسهیم، نقش های حقیقی، نقش های حقوقی
  • علی اصغر درویشی فرد*، ستار پروین، حبیب اقابخشی صفحات 30-62
    زمینه و هدف

    جوانان مهاجر به عنوان یکی از گروه های اجتماعی شناخته می شوند که بخش قابل توجهی از جرایم توسط آنها به وقوع می پیوندد. مطالعه حاضر با هدف بررسی و فهم فرایند تکرار جرم در جوانان مهاجر انجام شده است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کاربردی جای دارد و برای تحلیل اطلاعات از تکنیک نظریه داده بنیاد استفاده شده است. مشارکت کنندگان، 26 نفر از جوانان مهاجر درگیر با جرمی هستند که هم اکنون در زندان هستند. نمونه ها نیز به روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند.

    یافته ها

    پس از تحلیل اطلاعات، در بعد علی، مقوله های اصلی در پنج حوزه کلی شامل عوامل خطر فردی، اجتماعی، محیطی، اقتصادی و خانوادگی دسته بندی شد. در بعد زمینه ای، سه مقوله اصلی شامل، محرک های درونی، بازدارندگی محدود زندان و طرد اجتماعی استخراج شد. در نهایت، در بعد مداخله گر مقولات اصلی عبارتند از: ضعف نظام رفاهی و مراقبتی، درهم تنیدگی فقر مادی با فقر فرهنگی و ناپایداری وضعیت اقتصادی جامعه/ آنومی اقتصادی. مقوله یا پدیده محوری پژوهش، چرخه معیوب رهاشده گی - آسیب پذیری است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد، جوانان مهاجر شهر تهران با مجموعه ای از شرایط اثرگذار منفی روبرو بوده اند و وضعیت آسیب پذیری آنها پس از قرار گرفتن در سیستم کیفری عمیق تر و احتمال تکرار جرمشان افزایش یافته است و چنین شرایطی از عوامل اصلی برهم زننده امنیت اجتماعی جامعه در سطوح مختلف آن است.

    کلیدواژگان: جوانان مهاجر، گراندد تئوری، تکرار جرم، رهاشده گی، آسیب پذیری
  • علی صفاری، راضیه صابری*، زینب لکی صفحات 165-203
    زمینه و هدف

    هشدار به شهروندان از گذر ارسال پیامک های پیشگیرانه،جزو اقدامات و تدابیر پیشگیری انفعالی یا منفعالانه محسوب می شود. در حال حاضر، پلیس فتا و معاونت اجتماعی و پیشگیری از جرم قوه قضاییه با چنین رویکردی،در تلاش هستند تا از گذر ارسال پیامک های حاوی هشدار،توانایی شهروندان در هنگام مواجهه با حملات مجرمانه را افزایش داده و با ایجاد تغییر در الگوهای رفتاری مردم موجبات پیشگیری از جرم یا کاهش آثار زیان بار بزه را فراهم آورد.هدف از این پژوهش بررسی نگرش و نحوه برخورد با پیامک های هشدارآمیز و تاثیر چنین پیامک هایی بر تغییر رفتار پیشگیرانه شهروندان است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و نوع تحقیق کمی به شیوه پیمایشی است. جامعه آماری تمامی شهروندان ساکن در شهرستان تهران با تعداد نمونه 177 نفر از افرادبالای 13سال بودند که از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشه-ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته می باشد. برای تحلیل اطلاعات جمعیت شناختی پاسخ-دهندگان، از آمار توصیفی استفاده شد و داده ها با نرم افزار اس.پی.ای.ای و آر استخراج شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر سه گونه برخورد از جانب شهروندان در برابر پیامک های پیشگیرانه است.گروهی از شهروندان ضمن ارزیابی مثبت از این پیامک ها،افزایش آگاهی و سطح احتیاط شهروندان را از پیامدهای مفید پیامک های پیشگیرانه قلمداد می کنند.دسته دوم با تاکید بر آثار منفی و زیانبار ناشی از ارسال پیامک ها،مخالف پیامد آموزشی و پیشگیرانه آن ها هستند و بالعکس ارسال عمده پیامک ها و دریافت آن توسط بزهکاران را موجب توسعه خلاقیت جنایی و تغییر و پیشرفت شیوه های بزهکاری قلمداد می کنند و در نهایت برخورد دسته سوم نسبت به پیامک ها خنثی است.

    نتایج

    پژوهش حاضر با ارزیابی بازخورد پیامک های هشدارآمیز در میان شهروندان و با لحاظ برخی نظریات تغییر رفتار، ضرورت ارتقاء کیفیت آموزه های پیشگیرانه از طریق بهبود محتوای پیامک ها،ایجاد تمایز اساسی میان هشدارهای پیشگیرانه و پیامک های تبلیغاتی ارسالی برای شهروندان و اعتمادسازی نسبت به کاربست این پیامک ها را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: پیشگیری انفعالی، پیامک های هشداری، پلیس فتا، معاونت اجتماعی و پیشگیری از جرم قوه قضاییه، تئوری های تغییر رفتار
  • مظفر باشکوه*، کریم نوروزی قره آغاج صفحات 301-325
    زمینه و هدف

    نیروهای مسلح به عنوان بازوهای اجرایی کشور در تامین امنیت داخلی و خارجی مشغول انجام وظایف تعیین شده خود هستند. تخطی از این وظایف مسیولیت کیفری و مدنی برای آنان به همراه دارد. تحقیق حاضر با رویکرد تطبیقی، مسیولیت مدنی نیروهای مسلح در مقام اعمال حاکمیت را در نظام حقوقی ایران و ترکیه بررسی می کند.

    روش

    تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی از طریق فیش برداری و رجوع به منابع موجود می باشد

    یافته ها

    یافته های تحقیق بیانگر آن است که نیروهای مسلح در اعمال حاکمیت، از مصونیت نسبی برخوردارند، زیرا دامنه و نتایج حاصل از اعمال حاکمیتی نیروهای مسلح، فراتر از نیروهای مسلح و با امنیت و نظم عمومی جامعه گره خورده و براساس قوانین موضوعه، نیروهای مسلح در موارد اعمال حاکمیت، در صورت رعایت قوانین و مقررات مربوطه و عدم قصور و سهل انگاری و ورود خسارت، مسیولیت کیفری و مدنی ندارند. با وجود اینکه قوانین و مقررات مرتبط با مسیولیت نیروهای مسلح، در مواردی از قواعد مسوولیت مدنی منصرف شده، لیکن قاطبه قوانین موجود بر جبران خسارات وارده تاکید نموده اند. در قوانین و مقررات کشور ترکیه نیز با تکیه بر قواعد عمومی مسیولیت مدنی، موادی از قانون اساسی و سایر قوانین آن کشور، نیروهای مسلح را در مقام اعمال حاکمیت در صورت تطبیق اقدامات آنان با قوانین و مقررات، مصون از مسیولیت کیفری و مدنی دانسته و در صورت ورود خسارت ناروا و غیر قانونی به شهروندان، دولت را مکلف به جبران خسارت وارده دانسته است.

    نتایج

    با بررسی تطبیقی رویکرد نظام حقوقی دو کشور ایران و ترکیه به موضوع مسیولیت های مدنی ناشی از اعمال حاکمیتی نیروهای مسلح مشخص گردید، مهمترین چالش موجود در این زمینه در ایران، نبود قوانین مستقل و اختصاصی برای نیروهای مسلح با وجود گستردگی ماموریت های آنان در راستای اعمال حاکمیت است. به نحوی که اگر مقنن ایران بتواند همانند مقنن ترکیه، شرایط خاص نیروهای مسلح به خصوص ماموریت های آنان در بکارگیری سلاح و... را از قوانین عام مسیولیت تفکیک کرده و تابع ضوابط جدیدی قرار دهد، مسلما باعث افزایش حمایت از نیروهای مسلح در مقام اعمال حاکمیت و افزایش سرعت و دقت رسیدگی به این پرونده ها توسط دستگاه قضایی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، اعمال حاکمیت، نیروی های مسلح، جبران خسارت، اعمال تصدی
  • ناصر بیات*، وحید سلطانی پاجی صفحات 327-368
    زمینه و هدف

    نظم و امنیت از حیاتی ترین نیازهای صنعت گردشگری است و پلیس نقش کلیدی در این زمینه بر عهده دارد. بنابراین هدف پژوهش حاضر شناخت و تحلیل عوامل موثر بر امنیت انتظامی صنعت گردشگری در ایران است.

    روش

    تحقیق از نظر هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت داده‏ ها از نوع آمیخته، و در چارچوب مراحل کیفی-اکتشافی و پیمایشی دلفی است. در مرحله مطالعه کیفی-اکتشافی مولفه های امنیت انتظامی گردشگری شناسایی شد. یافته های به دست آمده از مرحله کیفی مبنای طراحی پرسشنامه دلفی به عنوان ابزار پژوهش در مرحله کمی قرار گرفت. پیمایش دلفی با مشارکت 40 نفر از متخصصان و خبرگان به انجام رسید. اعضای پانل دلفی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. آمارهای توصیفی و ضریب توافقی کندال برای تجزیه و تحلیل داده ها در مرحله پیمایش دلفی به کار رفت.

    یافته ها

    عوامل موثر بر امنیت انتظامی صنعت گردشگری در ایران عبارت اند از: رصد، پایش و نظارت انتظامی پلیس بر نظم و امنیت گردشگری؛ پیشگیری از جرم و بی نظمی در بخش گردشگری؛ تقویت مدیریت حمل و نقل ترافیک در مسیرها و مناطق گردشگرپذیر؛ تعامل، مشارکت و هماهنگی در ایجاد نظم و امنیت گردشگری؛ رسیدگی به پرونده های جرم در گردشگری؛ ارایه خدمات انتظامی به گردشگران؛ توانمندسازی و آموزش تخصصی کارکنان در زمینه امور نظم و امنیت گردشگری؛ کنترل انتظامی و مقابله با قانون گریزی در گردشگری با ضر یب توافقی؛ اشراف اطلاعاتی بر عوامل مخل نظم و امنیت گردشگری؛ اطلاع رسانی و فعالیت رسانه ای در حوزه نظم و امنیت گردشگری. در مرحله نهایی پیمایش دلفی ضریب توافقی در همه ابعاد یاد شده بالاتر از 7/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مشارکت درون سازمانی اغلب پلیس های تخصصی برای تحقق اهداف نظم و امنیت گردشگری آشکار به نظر می رسد. همچنین امنیت انتظامی گردشگری در عمل نیازمند تشریک مساعی، تعامل و همکاری سازنده پلیس با مجموعه سازمان ها و نهادهای مرتبط با گردشگری است.

    کلیدواژگان: امنیت انتظامی، پلیس، نظم و امنیت گردشگری، پیمایش دلفی
|
  • Prospective research of police approaches in preventing violent street robberies based on the scenario cross model
    Mohammad Hemmati Javanmard *, Amir Hosein Yavari Bafghi, Ebrahim Davoodi Pages 0-0
  • The effect of virtual social networks on the outbreak of social violence in the sports stadiums
    Mohammad Hosein Ghorbani, Ahmad Mahmoudi *, Hossein Abdollahkhani Pages 0-0
    Background and
    Purpose
    Violence in sports (both on and off the field) has been seen as a major social problem. in recent years, the concept of social violence has become more important in research. The purpose of this research was to investigate the impact of virtual social networks on the incidence of social violence in football stadiums.
    Methodology
    In terms of purpose, the present research was practical and in terms of research strategy was a correlational research with a structural equation model approach. The statistical population of the research consisted of all sports fans. According to the approaches of determining the sample size in structural equation modeling, 220 people were determined as samples, and they were selected as samples. In data analysis, descriptive statistics were used for data classification, and in inferential statistics, Pearson correlation test, regression and structural equation model were used in Amos and SPSS software.
    Findings
    The results of Pearson's correlation test showed that there is a significant positive relationship between virtual social networks and social violence in football stadiums. The results of regression and path analysis showed that social influence and perceived enjoyment have a significant positive effect on social violence in football stadiums. The results of the structural equation model showed that virtual social networks have a significant positive effect on social violence in football stadiums.
    Results
    There is no proper training and supervision in the field of using virtual networks in the country; For this reason, inappropriate behaviors are formed in virtual networks and these inappropriate behaviors take place in the form of social violence when watching sports in sports environments.
    Keywords: Social Violence, violence in sports, violent behavior, Social Networks, football stadiums
  • Majid Mohamad Vali, علی Qanbari *, Behnam Modaberi, Seyed Mohammad Hashemi Pages 1-28
    Background and Purpose

    More than 95% of the crimes referred to the Greater Tehran Intelligence Police last year were related to theft cases. According to Article 3 of the Crime Prevention Law approved in 2014, determining the contribution of all real and legal roles in the category of crime prevention is the responsibility of the Supreme Crime Prevention Council.MethodThis research is practical in terms of purpose and has been done in a descriptive and analytical way. The statistical population of this research was selected out of 400 theft cases, 384 cases were sampled and examined by experts. Its face and content validity was confirmed by 7 elites and its reliability was obtained by calculating Cronbach's alpha coefficient of 0.79. In order to analyze the research data, TOPSIS method and MATLAB software were used. Then, with a survey of 40 related experts and elites, the evaluation or prioritization of these strategies in preventing the crime of theft was carried out based on the TOPSIS multi-criteria decision-making method.

    Keywords: Theft, Crime Prevention, sharing, real roles, legal roles
  • Aliasghar Darvishifard *, Sattar Parvin, Habib Aghabakhshi Pages 30-62
    Background and Purpose

    Immigrant youth are known as one of the social groups that a significant part of crimes are committed by them, the present study was conducted with the aim of investigating and understanding the phenomenon of recidivism among immigrant youth.

    Methodology

    The current research is in the category of applied research, and the grounded theory technique was used for data analysis. The participants are 26 young immigrants involved in crime who are currently in prison. The samples were also selected by theoretical sampling method.

    Findings

    After analyzing the information, in the causal dimension, the main themes were categorized into 5 general area including individual, social, environmental, economic and family Risk factors. In the contextual dimension, 3 main themes including, internal stimuli, limited prison deterrence and social exclusion were extracted. Finally, in the intervening dimension, themes include of the weakness of the welfare and care system, the entanglement of material poverty with cultural poverty, and the instability of the economic situation of the society/economic anomie. The central category or phenomenon of the research is the vicious cycle of abandonment-vulnerability.

    results

    The results of the research show that the immigrant youth of Tehran face a series of negative influencing conditions and their vulnerability becomes deeper after being in the criminal system and the possibility of recidivism increases, and such conditions are one of the main factors disrupting Social security is the society in its different levels.

    Keywords: immigrant youth, Grounded Theory, recidivism, abandonment, Vulnerability
  • Ali Saffari, Razieh Saberi *, Zeynab Laki Pages 165-203
    Background and purpose

    warning citizens about the passing of preventive text messages is considered as one of the passive or passive prevention measures. Prevention and self-protection are taught to the citizens. Currently, FATA police and the Vice-President of Social Affairs and Crime Prevention of the Judiciary, with such an approach, are trying to avoid sending text messages containing warnings, the ability of citizens when It increases exposure to criminal attacks and provides opportunities to prevent crime or reduce the harmful effects of crime. Despite this, there are questions that basically, how do citizens deal with warning and preventive text messages? Is the citizens' view of these text messages learning and educational?

    Method

    In this article, using a self-made questionnaire and a survey of 177 residents of Tehran, an attempt was made to determine people's views on the crime prevention messages produced and sent by the police or the social and crime prevention department. be evaluated.

    Findings

    The findings of the study show three types of reactions from citizens to preventive text messages. A group of citizens, while positively evaluating these text messages, increase the awareness and level of caution of citizens from the beneficial consequences of text messages. The second category, by emphasizing the negative and harmful effects of sending text messages, are against their educational and preventive consequences, and on the contrary, the bulk sending of text messages and their receipt by criminals leads to the development of criminal creativity and They consider the change and development of criminal methods, and finally, the third category's approach is neutral towards text messages.

    Results

    The present research evaluates the feedback of warning text messages among citizens, the necessity of improving the quality of preventive teachings by improving the content of text messages, creating a basic distinction between preventive warnings and promotional text messages sent to citizens and building trust in the use of these It emphasizes text messages.

    Keywords: Passive prevention, warning messages, FATA Police, Social Assistance, and judicial crime prevention
  • Mozaffar Bashokouh *, Karim Norouzi Gareh Aghaj Pages 301-325
  • Naser Bayat *, Vahid Soltani Paji Pages 327-368
    Background and purpose

    order and security is one of the most vital needs of the tourism industry, and the police plays a key role in this field. Therefore, the aim of the current research is to identify and analyze the factors affecting the security of the tourism industry in Iran.

    Method

    The research is of a mixed type in terms of the applied purpose, in terms of the nature of the data, and in the framework of the qualitative-exploratory and survey-Delphi stages. In the phase of qualitative-exploratory study, the components of tourism police security were identified. The findings obtained from the qualitative phase were the basis for designing the Delphi questionnaire as a research tool in the quantitative phase. The Delphi survey was carried out with the participation of 40 specialists and experts. Delphi panel members were selected by purposive sampling method. Descriptive statistics and Kendall's coefficient of agreement were used to analyze the data in the Delphi survey stage.

    Findings

    The effective factors on the regulatory security of the tourism industry in Iran are: monitoring, monitoring and disciplinary supervision of the police on the order and security of tourism; Prevention of crime and disorder in the tourism sector; Strengthening traffic management in tourist routes and areas; interaction, participation and coordination in creating tourism order and security; Dealing with criminal cases in tourism; providing administrative services to tourists; Empowerment and specialized training of employees in the field of tourism order and security; Police control and dealing with evasion in tourism with an agreed ratio; Information elites on the factors disturbing the order and security of tourism; Information and media activity in the field of order and security of tourism. In the final stage of the Delphi survey, the agreement coefficient in all the mentioned dimensions was higher than 0.7

    Conclusion

    According to the results of the intra-organizational participation of most of the specialized police to realize the objectives of order and security of tourism, it seems obvious. Also, the security of tourism in practice requires joint efforts, interaction and constructive cooperation of the police with the set of organizations and institutions related

    Keywords: Law Enforcement, Police, tourism order, security, Delphi survey